zondag 17 november 2013

Winteropkuis?

De tuinberging is bij deze officieel in gebruik genomen. Gedaan met heen en weer zeulen met harken, schoffels en gieters, kwestie van ons niet te veel als Bakfietsvlamingen te profileren...




 Mistig weer vandaag.



Wat valt er nu nog te doen in de Potager? Wordt daar eigenlijk nog wel gewerkt, of hoe zit dat?









Zeker weten! Schijn bedriegt trouwens, want Bart is hier druk de nieuwe VELT-biozadenlijst aan het bestuderen. Binnenkort vullen we samen een bestelling in. Zo kunnen we kosten én zaaigoed delen.

Dan maar beginnen aan de winteropkuis. Oogstresten opruimen en de grond proper maken... Of niet soms?


Wel, wij maken liever een hoop rommel! Wij gooien gelijk alles op de grond: afgestorven planten en bladeren,  hoe meer hoe liever. Het bodemleven is er ongetwijfeld dankbaar voor!


Ook groenbemesters houden de grond bedekt. De facelia op de achtergrond beleeft hier dit seizoen een tweede jeugd (net als de man op de voorgrond trouwens, maar dat terzijde).



Ook incarnaatklaver is een interessante bodembedekker, die niet alleen de grond verbetert, maar net als facelia ook een immense aantrekkingskracht uitoefent op bijen.


Niets zo goed als eigen bladcompost...



Tine voert een rol-, geur- en smaaktest uit. Je zou er zo in bijten (ik bedoelde dus in de compost)!
 


De oogst van de maand dan. Wat draaien we in de soep vanavond?



De opbrengst van de yacon valt nogal tegen, zeker na voorspellingen van collega-tuiniers over 20 kg knollen per plant. Onze yacon heeft wel een moeilijke start gekend, en heeft vooral loof aangemaakt, maar weinig knollen. Veel geblaat en weinig wol dus.




Op zich geen ramp, want de stengel met broedknolletjes kan volgend jaar gewoon opnieuw geplant worden, een beetje zoals dahlia's en tulpenbollen dus.


Pastinaken worden nog lekkerder na stevige vorst, omdat het zetmeel dan in suikers wordt omgezet. Maar niets hoeft ons te beletten om er al eens enkele te proeven of in de soep te draaien.


Toegegeven, deze koolrabi haalt waarschijnlijk niet de voorgeschreven veilingsmaten, maar een kameraad met een kleiner formaat kan zeker geen kwaad, zou Filip ongetwijfeld zeggen.





De boerenkool staat er nog opvallend intact bij. De kippen houden zich dus tegenwoordig gedeisd...





En zo kunnen wij dan toch weer huiswaarts keren met een gevulde oogstmand...





Marco, onze jongste tuinier, druk bezig met het aanaarden van de winterprei. Dit is een nieuwe, biologische variëteit van Akelei uit Schriek. (Wees gerust, onze blog is tot nader order vrij van betaalde advertenties, in tegenstelling tot die van de madammen van Café Plissé. Maar die moeten natuurlijk betalen voor een verwarmde zaal. Geef ons maar de frisse buitenlucht.)


Enkel het eerste stuk van de kerkhofmuur is op dit moment gerenoveerd. Dit stuk was tot bij de start van onze werkzaamheden overwoekerd door klimop en hop en verkeert in minder goede staat, zoals blijkt uit de onderstaande foto van ongeveer een jaar geleden.



Hopelijk krijgt dus niemand bij het schoffelen een deksteen op zijn appel, want onze activiteiten zijn niet verzekerd. Maar laten we het toch positief bekijken: op dit moment vormt die kerkhofmuur een formidabele habitat voor solitaire bijen.



Wij kregen vandaag overigens bezoek van een sympathieke dame met benul van tuinieren én fotograferen, die zelf wel niet op de foto wou, maar wel een heel pak foto's getrokken heeft, vandaar deze uitgebreide bijdrage. Bovendien werden we getrakteerd op lekkere zelfgebakken havermoutkoekjes!



Laten we tot slot ook eens op internet "gluren bij de buren". Dat collectief moestuinieren geen kortstondige hype is, blijkt uit de massale aanvragen voor het Samentuinen-project van VELT en het budget dat Kris Peeters uittrekt voor nieuwe volkstuintjes, na een voorzet in die richting door moestuinmissionaris Wim Lybaert. Het internet wemelt ondertussen dan ook van allerlei leuke en leerrijke moestuinblogs. Heel interessant, ook omwille van de opvallende gelijkenis in naam en logo, vonden we Café Courgette uit Herne en Potage-Toit, een moestuinproject op het dak van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten